Search

MACROECONOMIC OUTLOOK

Persepectivă asupra vânzărilor masive din piață


Vânzările din piață de săptămâna trecută au împins S&P 500 în teritoriul de corecție, cu mai mult de 10% față de maximul său din 19 februarie, pe parcursul a doar șase zile de tranzacționare. Această ultimă retragere a urmărit o evoluție puternică pentru acțiuni de la începutul anului 2020 (piața a crescut cu 5,1% YTD până la data corectării) și vine pe fondul unor niveluri ridicate de incertitudine cu privire la declinul economic global de la momentul izbucnirii virusului. Selloff-ul din piață a fost rapid, scăderi de 10% nu au fost atât de rare în timpul expansiunilor economice din ultimele decenii sau chiar în timpul ciclului actual. În medie, piața a scăzut cu 15,7% pe o perioadă de 84 de zile de tranzacționare, cea mai rapidă corecție (10,2%) având loc pe parcursul a nouă zile la începutul anului 2018. Un total de 18 din cele 27 de corecții au fost mai mici decât media de 15,7%, iar câteva au cunoscut scăderi de 20% (cel mai recent în T4 2018). Timpul mediu necesar pentru ca piața să-și recapete maximul anterior după aceste 27 de perioade a fost de 122 zile de tranzacționare. Corecțiile pe piața de acțiuni care apar în timpul expansiunilor economice tind să fie relativ scurte și sunt de obicei urmate de randamente peste așteptări.


Productivitatea crește


Creșterea productivității este sursa creșterii salariilor reale și a nivelului de trai. Fără creșterea productivității, PIB-ul real pe cap de locuitor, ca măsură a nivelului de trai, ar crește doar dacă o pondere mai mare a populației ar lucra sau dacă populația ar scădea. Creșterea productivității non-farm s-a dublat de la o medie de 0,7% în perioada 2011-2016, la 1,5% între 2016-2019. Cu o creștere de 1,7% în 2019, aceasta s-a apropiat de rata medie de creștere din ultimii 40 de ani de 1,84%, chiar și fără o creștere a productivității în sectorul de fabricație, care a fost în recesiune. Având o cerere internă întărită, inflație scăzută și cea mai puternică piață a muncii din ultimii 50 de ani, salariile reale s-au accelerat, atrăgând mai mulți lucrători. Rata de participare la forța de muncă feminină (LFPR) a atins cel mai înalt nivel în 20 de ani, contribuind la creșterea ratei generale de participare, în ciuda unei populații îmbătrânite și a unei participări încă scăzute pentru bărbați. Tendințele care afectează încrederea consumatorilor și a afacerilor afectează, în general, cererea și creșterea productivității. Pe măsură ce încrederea consumatorilor a crescut la un nivel record din ultimele două decenii, rata de creștere a cheltuielilor de consum s-a îmbunătățit semnificativ. Având în vedere deficiența forței de muncă din ce în ce mai mare, acest lucru creează presiune pentru a stimula producția printr-o creștere mai rapidă a productivității. De asemenea, încrederea întreprinderilor mici a fost extrem de scăzută până în 2016, afectând puternic investițiile, care, potrivit Biroului de Statistică a Muncii, au crescut cu doar 10% în decursul celor 10 ani până în 2016. Politici fiscale și de reglementare mai favorabile au stopat exodul industriei americane către țările cu impozite și reglementări reduse, diminuând șocul asupra productivității cauzat de baza de producție în scădere a Statelor Unite. De asemenea e important faptul că scăderea bazei de fabricație internă a redus numărul de cereri de brevet din SUA, restrângând progresul tehnologic și creșterea productivității din SUA.

Oferta, cererea și „Dollar Shock”: tripla amenințare pentru câștigurile externe ale companiilor americane

După scăderea accentuată de anul trecut, profiturile din străinătate ale SUA riscă o diminuare suplimentară în 2020. Având în vedere riscurile crescânde de Covid-19, fondul global al câștigurilor din străinătate din SUA pare să se deterioreze din nou și ar putea însemna o scădere semnificativă a veniturilor din primul trimestru și nu numai. Potrivit FactSet, așteptările pentru câștigurile anule rămân relativ puternice, la 7,4%. Deocamdată nu sunt pe deplin actualizate ratele de creștere a profitului din străinătate, în special cererea mai slabă din China, șocurile către lanțurile de aprovizionare globale ale multinaționalelor și un dolar american mai puternic. În funcție de răspândirea și severitatea acestui virus în lunile următoare, aceste riscuri ar putea genera volatilitatea continuă pentru companiile americane cu capacitate mare, cu expuneri la venituri globale peste medie.


Furtuna perfectă pentru multinaționalele americane

Scaderea drastică a cererii


Cel mai vizibil și imediat impact economic al acestui virus a fost pierderea cererii consumatorilor chinezi. Avertismentele corporative cu privire la acest virus s-au acumulat în ultimele săptămâni, în timp ce companiile americane cu expunere la comerțul exterior încearcă să evalueze daunele potențiale. Pe viitor, răspândirea acestui virus în Europa va fi un element cheie de urmărit, întrucât regiunea reprezintă un nod important pentru câștigurile multinaționale ale SUA. Filialele străine americane generează aproximativ 50% din veniturile totale din străinătate în Europa, mai mult decât dublul câștigului în întreaga regiune Asia-Pacific.


Scaderea drastică a ofertei


Lovitura economică cauzată de acest virus este o problemă de ofertă, cât și de cerere. Multe companii globale care depind de China ca fabrica mondială au cunoscut o perturbare majoră a lanțurilor de aprovizionare. Rețineți că dintre cei 290 de milioane de lucrători imigranți din China, doar aproximativ o treime s-au întors la locul de muncă până la jumătatea lunii februarie. O revenire mai lungă decât se aștepta la muncă, prelungirea închiderii fabricilor, blocaje și întârzieri în marile porturi chineze sunt doar câteva dintre riscurile potențiale pentru recuperare.

„Dollar Shock”

Pe lângă problemele cererii și ofertei, companiile multinaționale americane trebuie să facă față și unei întăriri neașteptate a dolarului american. În ciuda renunțării la câștiguri săptămâna trecută, moneda a crescut cu peste 1,7% de la începutul anului. Un dolar puternic nu poate fi o problemă pentru toate companiile. Întreprinderile care importă produse intermediare din străinătate ar putea vedea o factură mai mică la import ca urmare a unui dolar mai puternic. Cu toate acestea, șocul semnificativ al ofertei din China ar putea depăși avantajele importurilor mai ieftine.


Strategia portofoliului


Șocul pe piețele globale din ultimele săptămâni cauzate de acest virus este un memento pentru investitori că diversificarea ar trebui să rămână un pilon cheie al oricărei strategii de alocare a activelor. Metodele tradiționale de diversificare – prin care investitorii alocă fonduri în funcție de domiciliul companiei – pot fi înșelătoare. Expunerea companiilor la diferiți consumatori din întreaga lume este mai importantă. Înțelegerea acestor expuneri este esențială pentru poziționarea și diversificarea portofoliului.


Creșterea volatilității ilustrează provocarea


Pe masura ce nesiguranța necunoscutului virus COVID-19 zguduie piețele, măsurile de volatilitate sunt în creștere. VIX a crescut cu aproape 230% în doar șapte zile de tranzacționare, în timp ce ICE BofA MOVE Index a crescut cu peste 61%. Mulți investitori recunosc că nu pot proiecta distribuția rezultatelor potențiale cu încredere, astfel nu sunt dornici să își asume riscuri sau își pot acoperi pozițiile. Cu toate acestea, la aceste niveluri ridicate de risc, obstacolul pentru agravarea condițiilor de pe piață este, de asemenea, mai dificil, iar panta volatilității curbelor sugerează așteptări mai mici de incertitudine în linie inferioară. Măsurile de volatilitate imediată se apropie de mărimile observate ultima dată în timpul șocurilor anterioare ale pieței, inclusiv criza financiară și reducerea volatilității la începutul anului 2018. Dar este important de menționat, de asemenea, că volatilitatea curbelor anterioare au avut tendința să se inverseze în timpul acestor evenimente, valorile actuale fiind ridicate substanțial în raport cu așezările datate ulterior. Sistemul federal de rezerve este în prezent tarifat în apropiere de trei reduceri de rate în 2020.

103 views0 comments

Recent Posts

See All

Aurul reprezintă unul dintre cele mai cunoscute metale, fiind până în secolul XX cunoscut ca și instrument de schimb și etalon monetar, sub diferite forme (monedă,lingouri). Deși nu și-a păstrat aceas